Ko pomislimo na poletje, ena hrana preprosto izstopa in osvežuje naše brbončice – kumare! Te dolge in vitke dobrote niso le sopomenka za solate, temveč prinašajo tudi bogastvo presenečenj.
So ti kumare všeč? Potem beri naprej in odkrij katera vse bogastva skrivajo v sebi. Kumare in njihove skrite moči te bodo morda presenetile. Spodaj pa lahko pogledaš še nekaj odličnih, okusnih kumaričnih receptov.

Ugriz v kumaro prinaša presenetljivo osvežilno hrustljavost. Ta hrustljavost prihaja s pridihom melonaste sladkosti in dišave. Za to sta kriva prisotnost aldehidov, ki kumaram dodajajo nežen in značilen okus ter vonj.

Kaj pa grenkoba, ki se včasih pojavi v koži ali notranjosti kumare?

To lahko pripisujemo kukurbitacinu. Ta spojina je vedno prisotna v kumarah, vendar se ravni spreminjajo glede na proces rasti zelenjave. Višja kot je vsebnost kukurbitacina, bolj grenka je kumara. Če grenkobo premoremo, v manjših količinah ni škodljiva.
Kumare vsebujejo 96 % vode, a so prava hranilna sila. Bogate so s fitonutrienti in vitaminom K, poleg tega pa vsebujejo večje količine folne kisline, bakra, kalija, vitamina C, fosforja, magnezija in vitamina B1.

Kumare in njihove skrite moči – katere so prednosti zauživanja kumar?

1. Hidracija in detoksikacija

Kumare so junaki hidracije, ki nadomestijo poletno vročino. Varujejo celice pred škodo in vzdržujejo uravnoteženo celično okolje, zahvaljujoč svojim antioksidativnim lastnostim.

2. Uravnavanje krvnega tlaka

Trio kalija, magnezija in prehranske vlaknine v kumarah zavzame osrednje mesto pri uravnavanju krvnega tlaka in preprečevanju srčnih bolezni.

3. Prebavna uvertura

Kumare so naravni hladilci za želodec. Topna vlaknina v njih upočasnjuje prebavo, visoka vsebnost vode pa ohranja redne črevesne premike in preprečuje zaprtje.

4. Uravnavanje krvnega sladkorja

Kumare se izkažejo pri obvladovanju in preprečevanju sladkorne bolezni s pomočjo zniževanja ravni krvnega sladkorja.

5. Podpora za zdrave kosti

Vitamin K je skriti adut v hrustljavih rezinah kumar. Ko se združi z vitaminom D, izboljšuje gostoto kosti in zmanjšuje stopnjo zlomov, kar ustvarja trden temelj za zdrave kosti.

6. Pomoč pri hujšanju

Nizkokalorične in visokovodne kumare se izkažejo za odlične zaveznice pri odvajanju odvečnih kilogramov.

7. Simfonija za kožo

Kumare niso le osnovna sestavina solate, temveč tudi izboljševalci lepote. Nanašanje soka kumare na kožo jo naredi mehko in sijočo. Protivnetni učinki kumar naravno osvetlijo našo kožo in zmanjšajo porjavelost.

8. Pomirjajo oči

Rezine kumar niso le za solate; so najboljši prijatelji vaših oči. 10-minutna sprostitev s kumaričnimi rezinami zmanjša zabuhlost okoli oči, jih osveži in naredi živahne.

10. Močni lase in nohti

Kumare vsebujejo silicij, naravno sredstvo za krepitev las in preprečevanje krhkih nohtov.

11. Svežina zadaha

Fitokemikalije v kumarah se borijo proti slabemu zadahu z odstranjevanjem bakterij v ustih.

12. Adijo stres

Kumare so bogat vir vitaminov B, vključno z vitaminom B1, B5 in B7 (biotinom). B vitamini so znani, da pomagajo olajšati občutke tesnobe in omiliti nekatere škodljive učinke stresa.

Uživanje kumar z lupino ohrani dragocene vlaknine, vitamine in minerale. Zato jih ne lupi, če to res ni potrebno. Surove kumare pa dodajo želeno hrustljavost solatam, sendvičem… 
Sprejmi vsestranskost in hrustljavost kumar ter dopusti, da te zeleni čudeži popeljejo v svet okusov in dobrega počutja. Kumare in njihove skrite moči je enostavno izkoristiti v pripravi raznih obrokov. Preizkusi katerega izmed teh receptov:

kumarična solatapanirane kumareazijska solatakumarična omakatzatziki omakasolata po grško