Kako doma pripravimo bučni pire? Domač bučni pire je odlična sestavina, ki jo lahko v jesenskih dneh uporabimo na veliko različnih načinov in je zelo preprost za pripravo doma. Lahko ga pripravimo tako, da bučo skuhamo v vroči vodi, vendar s to tehniko tvegamo, da je pire voden sploh, če se buča razkuha. Zato se jaz raje poslužujem peke buče v pečici, kar tudi zelo prispeva k boljšemu okusu buče, še posebej, če uspemo doseči karamelizacijo.

Postopek – Kako doma pripravimo bučni pire?:

1. Bučo razpolovimo in ji z žlico odstranimo semena. Lahko jo olupimo in narežemo na večje kose.

2. V pekač damo peki papir na katerega razporedimo kose buče.

3. Pokapljamo z oljem in premešamo.

4. Začinimo le, če vemo namen uporabe bučnega pireja.

5. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija za 40 minut, da se buča lepo obarva in pa zmehča.

6. Malo pustimo, da se ohladi. Lahko tudi sedaj odstranimo kožo, če je to potrebno.

7. Še mlačno bučo pretlačimo z vilico za grobo teksturo pireja ali do gladkega zmiksamo v kuhinjskem blenderju (ali s paličnim mešalnikom). Večkrat premešamo in postrgamo robove, da se znebimo večjih koščkov. 8. Pire uporabimo takoj ali ga shranimo v hladilnik, v zaprti posodi, do nekje 4 dni, lahko ga tudi zamrznemo.

Postopek je res enostaven, vendar pa moramo, za uspešno pripravljen bučni pire doma, pomisliti na več stvari:

Katero bučo uporabimo?
Za pripravo bučnega pireja lahko uporabimo rumeno-rdečo bučo po želji. Sama najbolj pogosto delam s hokaido ali masleno bučo. Je pa postopek in tudi končni rezultat malenkost različen glede na vrsto, za katero se odločimo.

Ali moram bučo olupiti?
Večina buč je kar zahtevno olupiti, zato je pomembno razmisliti ali in kdaj je to potrebno. Če lupimo pred toplotno obdelavo, moramo biti res previdni, da se ne porežemo, pomagamo si lahko tako, da bučo držimo s kuhinjsko brisačko, da nam ne drsi. Sama hokaido buče recimo ne lupim (postrgam odrežem samo kakšne nepravilnosti na koži), saj se koža s peko lepo zmehča in se pri blendanju čisto porazgubi, sploh, če pripravimo kakšno juho. Malo koščkov pa me tudi ne moti, saj se jih niti ne čuti. Medtem, ko pa maslena buča pri peki naredi olupek, ki ga je potrebno odstraniti. Raje to naredim, ko je buča že pečena, tako, da ga odstranim kar z roko ali izdolbem meso z žlico.

Ali se držimo napisanega časa peke?
Vedno je potrebno spremljati dogajanje v pečici in razmišljati kaj želimo na koncu dobiti. Čas peke je odvisen od velikosti koščkov buče, če jo samo razpolovimo, bo čas peke recimo daljši. In krajši, če jo pečemo na 200 stopinja Celzija. Pri tem je potrebno paziti, da se koščki ne zažgejo. Strmimo h končnemu cilju, lepo zapečeni, rahlo obarvani, mehki buči.

Kako začinimo bučo?
Če želimo, da je naš bučni pire vsestranski, potem buče pred peko ne začinimo. Če vemo za kaj bomo pire uporabili, pa lahko dodamo sol, sladkor ali druge začimbe po želji.

Iz bučnega pireja lahko pripravimo vse od juh, njokov, rižot, omak za testenine, pit, do kruha, kolačkov, rulade in še kaj.

Nekaj moji receptov, ki vsebujejo bučni pire:

Juha iz pečene maslene buče
Bučni njoki
Bučna rulada
Bučna pirota
Penne rigate v bučni omaki