Pečena paprika je lahko nekaj zelo okusnega, ki popestri mizo poletnih dobrot. Je sladka in mehka, ima dimljen okus. Posebej dobro paše k mesu z žara. Lahko jo uporabimo v različnih solatah, sendvičih, hamburgerjih, satarašu in še kaj.

Ali pa iz nje pripravimo ajvar, juho, humus namaz…

Pomembno je, da uporabimo podolgovato papriko, rdeče barve. Ta bo s peko razvila sladkast okus in, če jo prav zapečemo, še lepo dimljeno aromo.

Pečeno papriko lahko kot prilogo postrežemo kar celo, jaz pa ji rada očistim kožo in tudi semena. Za več kulinarične inspiracije mi sledi na Instagramu, zato klikni tukaj

Kako dobro spečemo rdečo papriko?

Paprike lahko operemo, a jih moramo dobro osušiti. Nato jih razporedimo po pekaču, na katerega smo že dali peki papir, ki bo pomagal, da se paprika ne prime na pekač in da se sokovi ne zažgejo.

Na en klasični, nizek pekač za pečico lahko naložimo nekje 1,5 kg rdečih paprik.

Pekač damo v predhodno ogreto pečico na 220 stopinj Celzija, na višjo pozicijo v pečici, bližje grelcu, in papriko pečemo nekje 25 do 30 minut (odvisno od velikosti paprik). Gledamo, da so pečene toliko, da postanejo malo črne. Koža se nato odstrani, zato zažgane dele ne zaužijemo, dobimo pa lep dimljen okus. Le tako se bo koža dala lepo odstraniti saj, če je paprika premalo pečena, koža ne bo odstopila.

Pečene paprike odstranimo iz pečice in jih pustimo, da se malo ohladijo. Še mlačnim odstranimo kožo tako, da jo potegnemo dol s prsti, nato pa odstranimo še sredino in semena.

Odvečno vodo, ki jo paprika spusti, zavržemo.

Paprika bo med peko spustila veliko tekočine, to lahko zavržemo in imamo v mislih, da bo pečene paprike po količini manj.

Pečena paprika je po mojem okusu boljša, če je ohlajena, zato jo vedno spravim v hladilnik preden jo postrežem.

Ta solata iz pečene rdeče paprike je meni zelo ljuba, recept se skriva tukaj.

peč