Adenomioza je zdravstveno stanje, ki prizadene številne ženske po vsem svetu. Njen vpliv pa je raznolik. Za nekatere so simptomi blagi in obvladljivi medtem, ko se druge spopadajo z resnejšimi izzivi. Pri 36-ih letih je diagnoza adenomioza doletela tudi mene.

Tresla sem se od strahu, od slabosti, pomanjkanje hrane in oslabelega telesa. V nekaj mesecih sem namreč shujšala 12 kg zaradi epizod slabosti, ki si jih še vedno nisem uspela razjasniti. Tako sem čakala na CT trebuha na dolgem bolnišničnem hodniku in se komaj zbrala, da sem lahko opravila pregled.

Na izvidu sicer ni bilo opaziti nič takega, kar bi lahko povzročalo moje slabosti, je bilo pa opaziti odebeljeno maternico in pa prosto tekočino v prostoru za maternico (Douglasov prostor). Zato je bil predlagan pregled pri ginekologu in sem šla.

Na pregledu je zdravnica komentirala, da je prosta tekočina za maternico v mejah normale in ne predstavlja nič posebnega. Moje težave s slabostmi in prebavo ni povezala ginekološko. Glede odebeljene maternice pa je po opravljenem ultrazvoku postavila diagnozo adenomioza. Zdravnica je bila nadomestna, mlajša in mi ni ravno delovala suvereno pri pregledu, tako da sem večina informacij za prvič slišano adenomiozo, pobrskala potem sama doma na internetu. Je le rekla, v kolikor nimam težav pri menstruaciji, spolnih odnosih, ni potrebno zdravljenje.

Ok. Ni me ravno pomirila zaradi vse ostale simptomatike, ki se mi je dogajala, zato sem še vedno z mislimi bežala h: »Kaj pa če?«. Ampak v teoriji ginekoloških težav res nisem imela, zato sem se naprej posvečala drugim stvarem.

Čez eno leto, prejšnji teden, sem se naročila na kontrolo in k sreči je bila prisotna moja ginekologinja, ki nastopa veliko bolj strokovno in samozavestno. Postavila mi je en kup različnih vprašanj, me temeljito pregledala. Ta pa me je potem pomirila glede stanja, češ, da je adenomioza zelo pogost pojav pri ženskah v kasnejši rodni dobi sploh, če so že kdaj prej rodile. Večini ne predstavlja težav, življenjskih omejitev in, da glede na to, da ne zaznavam značilne sistematike, nimam kaj skrbeti. »Vse je v redu in vi lahko kamot zanosite, če želite.«  

Torej zaenkrat vse dobro, kar pa ni rečeno, da mi ne bo začela povzročati več težav kdaj v prihodnosti.

Spodaj navajam nekaj ugotovitev, ki sem jih našla pri iskanju odgovorov v povezavi s tem stanjem in verjamem, da bodo prišli prav tudi kateri izmed vas.

Kaj je pravzaprav adenomioza?

Adenomiozo odlikuje vdor endometrijskega tkiva, ki običajno obloži maternico, v mišične stene same maternice. Ta vdor, imenovan adenomiomi, povzroči različne simptome, ki segajo od blagega nelagodja do hude bolečine, saj ta nenormalna rast lahko povzroči, da se maternica poveča in postane občutljiva.

Simptomi adenomioze:

Velik znak adenomioze je huda in podaljšana menstrualna bolečina.

Ženske z adenomiozo se lahko spopadajo z močnejšim menstruacijskim krvavenjem, kar povzroča dodaten fizični in čustveni pritisk.

Nenehen občutek bolečine v medenici ali vztrajen občutek polnosti in občutljivosti v spodnjem delu trebuha tud lahko spremljata adenomiozo.

In pa še boleč spolni odnos, napihnjenost in pritisk v trebuhu. Kot rečeno pa lahko poteka tudi čisto asimptomatsko.

Vzrok nastanka adenomioze

Izvor adenomioze ostaja neznan, vendar nekateri dejavniki lahko prispevajo k njenemu razvoju: porod, starost in zgodovina kirurških posegov na maternici.

Ženske, ki so imele več nosečnosti, so bolj ogrožene. Za adenomiozo zboli 20 – 35 % žensk. Pred 40. letom starosti za adenomiozo zbolita dve od desetih žensk, med 40. in 50. letom pa se pojavnost poveča na osem od desetih žensk.

Kako se postavi diagnoza?

Postavljanje diagnoze adenomioze vključuje večplasten pristop. Poglobljen pogovor o simptomih in raziskovanje zdravstvene zgodovine postavljata osnovo. Uporaba ultrazvoka, MRI ali sonohisterograma za vizualni pregled maternice. Včasih tudi analiza vzorca tkiva za dokončno potrditev prisotnosti adenomioze.

Življenje z adenomiozo

Pot življenja z adenomiozo sega preko kliničnih vidikov, saj se ženske čustveno in fizično spopadajo z njenim vplivom na vsakdanje življenje.

Obstajajo razmeroma učinkoviti načini zdravljenja, vendar za zdaj ni idealnega načina, ki bi vsem pacientkam omogočil dokončno ozdravitev.

Zato je strategija obvladovanja predvsem individualna in vključuje:

Obvladovanje bolečin z zdravili, ki lajšajo simptome.

Uporaba grelne blazine ali tople kopeli lahko pomaga ublažiti bolečine in krče v medenici.

Lahko pomaga že sprejemanje bolj zdravih navad in spreminjanje življenjskega sloga. (zdrava prehrana, redna telovadba, tehnike sproščanja,…)

Kontracepcijske tablete,  ki ciljajo na regulacijo hormonskih nihanj.

Minimalno invazivni kirurški postopki in pa v hujših primerih, še posebej pri ženskah blizu menopavze ali po njej, le odstranjevanje maternice predstavlja dokončno rešitev.

Adenomioza in plodnost

Čeprav adenomioza običajno ni neposreden vzrok neplodnosti, lahko na žalost predstavlja oviro za spočetje in poveča možnosti za splav ter poveča tveganje za porodne zaplete, kot sta prezgodnji porod in prezgodnje pretrganje plodovnice. Zato je posvetovanje s strokovnjakom vsekakor priporočljivo že pred zanositvijo.

Adenometrioza ali endometrioza?

Obe stanji vključujeta nenormalno rast endometrijskega tkiva. Obe lahko povzročita bolečine v medenici. Diagnoza pogosto vključuje slikovne preiskave in včasih laparoskopijo.

Vendar, se zdravstveni stanji razlikujeta, saj pri  endometriozi endometrijsko tkivo raste izven maternice in tvori lezije. Simptomi endometrioze se lahko začnejo že v 20. in 30. letih, predstavljalo večje bolečine v maternici in težave s plodnostjo.

Pomembno je omeniti še, da ženska lahko istočasno trpi za obema stanjema.