V preteklosti PMS simptome niti nisem občutila, mogoče zato, ker nisem s tem imela večjih težav ali pa sem kot mlada punca imela fokus na drugih stvareh in tega niti nisem zaznala. Sedaj, ko gledam za nazaj sem definitivno imela razna čustvena nihanja, izbruhe aken in napihnjen trebuh pred in v času menstruacije. In pa kar močne krče ob menstruaciji, ki jih je naznanila nenadna slabost in pospešena prebava. Zaradi katerih sem se po par ur zvijala na tleh stranišča, dokler ni prijela tableta za bolečine ali pa je pač popustilo samo. Po rojstvu dveh otrok se je to stanje k sreči umirilo. Se pa definitivno bolj zavedam prisotnosti čustvenih nihanj in se zato sprašujem kako blažiti PMS simptome.

Predmenstrualni sindrom (PMS) prizadene številne ženske po vsem svetu in povzroča različne telesne in čustvene simptome pred začetkom menstruacije. Čeprav se izkušnje s PMS razlikujejo od ženske do ženske, obstaja več strategij, ki jih lahko uporabimo za lajšanje nelagodja in ta čas meseca naredimo bolj obvladljiv.

Kako blažiti PMS simptome?

  1. Uravnotežena prehrana

Vzdrževanje uravnotežene prehrane, bogate s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, vitkimi proteini in zdravimi maščobami, lahko bistveno vpliva na simptome PMS. Vključiti moramo cela zrna, sadje, zelenjavo in vire omega-3 maščobnih kislin v svoje obroke. Zmanjšati vnos kofeina, soli, sladkorja in predelane hrane, saj lahko poslabšajo napihnjenost in nihanje razpoloženja.

  1. Redna vadba

Redna telesna dejavnost je znana po sproščanju endorfinov, naravnih dvigovalcev razpoloženja telesa. Ukvarjati se z zmernimi vajami, kot so hoja, tek, joga ali plavanje, da izboljšamo kroženje kisika po telesu, zmanjšamo stres in omilimo simptome PMS. Ciljamo na vsaj 30 minut vadbe večino dni v tednu.

  1. Zmanjševanje stresa

Simptomi PMS se pogosto poslabšajo zaradi povečanega stresa. Tehnike za zmanjševanje stresa, kot so vaje za globoko dihanje, meditacija, preusmerjanje pozornost ali ukvarjanje s hobiji, ki nam prinašajo veselje, lahko na tem področju naredijo veliko razliko. Sploh v času pred in med menstruacijo je ključno, da damo na prvo mesto dejavnost samozdravljenja in ustvarimo umirjeno okolje za obvladovanje stresa v tem času.

  1. Zeliščna zdravila

Določena zeliščna zdravila so pokazala obetavne rezultate pri lajšanju simptomov PMS. Na primer, kamilice, navadna konopljika, svetlinovo olje in črni kohoš so se izkazali pozitivni za regulacijo hormonskih neravnovesij, zmanjšanje občutljivosti prsi in izboljšanje nihanj razpoloženja. Preden vključimo zeliščna zdravila v svojo rutino, pa se je smiselno posvetovati z zdravstvenim strokovnjakom.

  1. Prehranski dodatki

Dodatki, kot so kalcij, magnezij in vitamin B6, prav tako zmanjšujejo simptome PMS. Ta hranila podpirajo regulacijo hormonov in pomagajo omiliti nihanje razpoloženja, napihnjenost in utrujenost.

Lahko se odločiš za posamezen dodatek ali pa kakšno kombinacijo. Na trgu se že pojavljajo kombinirani prehranski dodatki, ki skrbijo za blaženje PMS simptomov.

  1. Rutina spanja

Zagotavljanje zadostnega spanca je ključno za obvladovanje simptomov PMS. Ciljati moramo na 7-9 ur kakovostnega spanja vsako noč. Ustvariti redno rutino spanja in udobno spalno okolje zna biti zaradi malih otrok ali izpostavljenosti elektronskim napravam izziv, a je ključno, da spodbudimo miren spanec.

  1. Samopodpora in podpora najbližjih

Med PMS je pomembno, da smo prijazne do sebe in poiščemo podporo ljubljenih. Komuniciramo svoje potrebe, ukvarjamo se s tehnikami sproščanja, si privoščimo odmore, ko so potrebni. In si preprosto dovolimo, da mogoče vse ne bo storjeno po planu in, da je ok, da si vzamemo čas za počitek in okrevanje.

Čeprav so simptomi PMS lahko izziv za obvladovanje, ti bo upam, da vključevanje omenjenih strategij pomagalo olajšati nelagodje in narediti ta čas meseca bolj znosen. Spomni se, da je izkušnja s PMS za vsako žensko edinstvena, zato ni tako enostavno doreči ako blažiti PMS simptome. Pomembno je, da najdeš strategijo lajšanja PMS simptomov, ki tebi najbolj ustreza. Predvsem pa si zapomni, da nisi ne prva, ne zadnja in ne edina, ki ima takšne težave. K sreči po nekaj dneh minejo in se že lahko vrneš v svoj vsakdanji ritem, s polno paro naprej.