Vedno sem si želela pripravljati piknike in hrano na odprtem, vendar do pred kratkim za to nisem imela ravno veliko priložnosti. Sedaj pa končno imamo prostor, kjer bo nekega dne stala naša hiška in se že lahko družimo na parceli. Zato je bila ena izmed prvih stvari, ki sem si jo zaželela, žar. Izbrala sem plinski žar Napoleon, poglej kako.

Kako izbrati dober žar?

Mislim, da je lahko marsikateri žar dober, je pa odvisno, če je dovolj dober za tvoje želje in potrebe. Recimo moje želje so zajemale:

Da je žar na plin, ker nimam ravno potrpljenja s pripravo ognja. Potrebno ga je potem še obvladati, da je primerne temperature in da vse skupaj ne pogasne. Plin je nekaj kar je enostavno za kontrolirati in sem nanj navajena že od ustvarjanja v svoji kuhinji.

Da ima žar enostavno možnost premikanja, ker zaenkrat ne stoji samo na enem mestu. Preden pečemo, ga premaknemo glede na to kam pada senca, da nismo na soncu in ga po končani peki nazaj pospravimo.

Da ima pokrov, ker tako pridobiš funkcijo ustvarjanje kot v pečici in so temperature peke lahko višje.

Ter, da je dovolj velik, da lahko na njem hitro spečeš večje količine hrane, ne samo za 2-4 osebe.

Pregledala sem kar nekaj opisov in debat glede izbora žara in večina jih je svetovala, da je za izbran žar pomembno še, da ima konstrukcijo, ki ne bo zarjavela. Kar se dogaja pri nekaterih žarih nižje kakovostni. Če je žar pospravljen zunaj, je pa nujno vsaj, da se primerno pokriva.

Po premisleku, sem se odločila za Plinski žar Napoleon Legend LD425PK, ki sem ga šla iskati v Žalec, v trgovino Aliansa, ki pa je dostopna tudi na spletu tukaj.

Izbrani žar je v črni barvi in ima štirimi glavne gorilnike z ločenim vžigom in vsak gorilnik posebej lahko prižgem z eno roko.

Konstrukcija žara je iz prašno barvanega jekla, pokrov in sprednja stranica pa sta iz črnega emajliranega jekla, komora žara pa iz kvalitetnega litega aluminija.

Vsebuje valovite rešetke iz litega železa in sem bila malo v strahu, da bo hrana padala mimo, saj so se mi zdeli razmiki kar veliki, a se to ne dogaja. Rešetke so v dveh delih in je možno namesto rešetk vstavit ploščo za peko.  Ta se kupi ločeno in na njej lahko tudi popekamo zelenjavo, polpete ali celo jajce in palačinke, ki jih na rešetkah ne moremo pripraviti.

Na pokrovu se nahaja termometer za natančno spremljanje temperature med peko, kar je zelo priročno.

Žar vsebuje še 2 stranski polički, kjer se lahko med peko odlagajo stvari, ob strani ima tudi nastavke za obešanje pripomočkov. Polički sta zložljivi tako, da je hranjenje žara enostavnejše.

Spodaj pa ima 2 veliki vodoodporni kolesi, ki omogočata, da žar brez napora rahlo dvigneš na strani z nogicami in pripelješ do želene lokacije.

Za enakomerno temperaturo poskrbijo štirje visokokvalitetni glavni gorilniki iz nerjavečega jekla s skupno močjo 13,4 kW.

Če se pa vseeno ne moreš odreči pripravi hrane z ogljem, je ta žar super izbira, saj se s posebnim vložkom za oglje, plinski žar spremeni tudi v žar na oglje. Tako, da mogoče poskusim kdaj v prihodnosti tudi to.

Glede na to, da je kvalitetne izdelave, ima tudi 10 letno omejeno garancijo in je glede na primerljive blagovne znamke cenovno ugodnejši. Vsi ti argumenti so me na koncu prepričali, da se za ta žar tudi odločim.

Vzela sva še nekaj nujnih potrebščin, saj imajo v Aliansi tudi veliko zalogo Napoleon dodatne opreme. Kot je recimo set za čiščenje, pokrivalo za žar, ploščo litega železa za obojestransko uporabo in 2 pripomočka za peko.

Kaj je najtežji del pri uporabi žara?

To, da ga je potrebno sestaviti! O ja, jaz bi bila res presrečna, če bi prišel že sestavljen ali pa, da mi ga vsaj pridejo sestavit domov. Prodajalec je rekel, da je sestava enostavna in za njo potrebuješ 20 minut. No, midva sva malo manj vešča v tem in sva za sestavo žara potrebovala kakšno uro in pol. Sicer res ni težko, ampak…

Plinski žar Napoleon v praksi. 

Z Napoleon žarom sem zelo zadovoljna, saj je res lep in eleganten, enostavno se vžge in dobro se lahko nadzoruje temperatura peke. Mislim, da več kot dovolj zadošča za potrebe naše 4 članske družine tudi, če na piknik povabimo 20 ljudi.

Ob peki se maščoba in sokovi od hrane stekajo v žar in zbirajo v ločeni posodici. Ta vsebuje še posodico za enkratno uporabo, kar pomeni, da jih je potrebno dokupovati. Sem pa ugotovila, da isti učinek lahko dosežemo, če v posodo vstavimo alu folijo in jo nato z zbrano maščobo zavržemo. Poglej sliko spodaj. 

Nekaj maščobe ali delci se tudi lahko vžgejo in je opazen manjši izbruh ognja čez rešeto, kar sem glede na debate z drugimi ljubitelji žara ugotovila, da je pogost pojav. Prav tako se tudi hrana na rešetkah bolj segreva v globini  in malo manj na začetku pri vžigu.

Priročna je še mrežica nad žarom, da se na njo odloži hrana in vzdržuje temperaturo. Se pa enostavno odstrani in ne smeta, če je potrebnega več prostora za peko.

Predlagam še, da se rešetke tik pred peko rahlo premaže z rastlinskim oljem, da se hrana na njih ne prijema.

Plinski žar Napoleon po vsaki uporabi čistimo, ampak samo rešetke in zunanje dele, v notranjosti bomo pa počistili, ko zaključimo sezono.

Do sedaj sva z mojim s skupnimi močmi poskusila speči že kar nekaj stvari: piščančja stegna, hrenovke, ražnjiče, čevapčiče, file lososa, bučke, paprike. Recept za ta okusna BBQ piščančja nabodalca lahko pogledaš tukaj.

Sem pa iz radovednosti popekla tudi kose lubenice, ker je baje to kar hit. Ampak mi ni bila najbolj všeč. Je pa prostora za eksperimentiranje več kot dovolj in se že veselim, da ga kmalu spet prižgemo in z njega nekaj dobrega zadiši.