Težko pričakovana prenova naše stare kuhinje v stanovanju je končno uresničena. Sedaj presrečna kuham z otrokoma in ustvarjam recepte v svoji čudoviti, novi kuhinji, s katero sem res zadovoljna in z veseljem delim izkušnjo kako smo projekt speljali. Kakšen je bil postopek prenove kuhinje, prej, vmes in končni izgled si lahko ogledaš v nadaljevanju. Če pa tudi ti planiraš novo kuhinjo, naj ti pri tem pomagam še s kodo za popust, ki jo najdeš na koncu objave.

Naša stara kuhinja

V naše stanovanje, kjer trenutno živimo, smo se vselili 6 let nazaj, malo pred prihodom prvega otroka. Stanovanje je bilo lepo ohranjeno, a nikakor ne novo. Takrat se z Alešem nisva odločila za prenovo in tako je tudi kuhinja ostala v stanju, kot je bila. Prav tako solidno ohranjena, prilagojena na prejšnje lastnike, a vsekakor zelo stara, ocenjujem, da več kot 40 let. Tudi naprave so bile delujoče, a že dotrajane. Kar sva kupila na novo je bil le hladilnik in pa mikrovalovna pečica. Po eni strani je bilo to stanje priročno, glede na to, da sva imela v tem času 2 otroka, ki sta zamazala, popraskala, porisala, polila vse možno in še kaj, a sva vseeno upala, da naju nekega dne čaka prenova stare kuhinje.

Letos sva se končno opogumila in odločila za projekt – prenova stare kuhinje. Naša kuhinja je vsak dan v uporabi, zato nam je bilo pomembno, da je funkcionalna in prijetna na videz.

Pri razmišljanju o novi kuhinji je bilo priročno to, da sva prej nekaj časa že uporabljala ta prostor in sva vedela, kaj naju moti in kaj si želiva izboljšati. Lažje je bilo postaviti elemente tako, da bo gibanje po kuhinji potekalo čim bolj gladko.

Najprej sva seveda razmišljala o tem kako želiva, da najina nova kuhinja izgleda, predvsem nama je všeč bolj moderen videz, s čistimi linijami, a da je še vedno toplo in domače.

nova kuhinja

Izbor prodajalca kuhinj

Določila sva tudi približno postavitev elementov in kuhinjskih aparatov. Nato pa je bil čas, da pogledava kje bova kuhinjo naročila, zato sva zbrala nekaj ponudb, da sva imela okvirno predstavo o tem koliko naju bo vse skupaj stalo in v kakšni meri lahko uresničiva želeno.

Najprej sva prebrskala ponudbo v reklamnih letakih in na spletnih straneh, kjer sva ugotovila, da je veliko kuhinj z ugodno ceno že postavljenih (tako imenovana blok kuhinja), kjer ne moreš po želji prestavljati elemente in da bova morala naročiti kuhinjo po meri. Zato sva se odpravila po ponudbo k večjemu trgovcu pohištva pri nas, kjer smo naredili izris želene kuhinje.

Najprej sva od razstavnih kuhinj izbrala tisto, ki nama je bila všeč, nato pa sva povedala mere kuhinje in prodajalka je skozi pogovor, ki je potekal tako, da naju je spraševala kaj naj kam postavi, pripravila izris. Jaz sem bila s to izkušnjo grozno razočarana. Prodajalka je bila vidno nezainteresirana za svetovanje pri nakupu, ampak bolj fokusirana le na to, da se delo opravi. Pogrešala sem predloge in obrazložitve. Sploh, ker sem se prvič soočala s tem izzivom načrtovanja nove kuhinje in ker sem do takrat uporabljala staro kuhinjo, ki ni imela velikih izvlečnih predalov, tihega zapiranja, dvižnega odpiranja, možnost kotnih omar ali vgradnih aparatov, steklenih front, predalnih vložkov, skritih predalov in ne vem kaj vse še, za kar niti nisem vedela, da obstaja. Bolj kot ne, je prodajalka čakala na naju, da ji poveva kaj naj nariše, ali to ali ono, medtem ko sva jo midva debelo gledala, ker nisva vedela kakšne imava sploh možnosti in kakšne so razlike med ponujenim.

O ceni, ki igra pri nakupu veliko vlogo, ni bilo vmes niti malo govora, le na koncu izrisa, kar je lahko čista izguba časa, če se zelo razlikuje od pričakovane cene, ki jo vidiš pri razstavni kuhinji. To se je izkazalo v najinem primeru, saj je bila cena za samo leseni del kuhinje, torej brez aparatov, nekaj tisoč evrov več kot sva želela. Pa da ne omenim, da je bila predlagana cena s 50 % popustom, kar se mi je zdelo res absurdno! Na sploh ne maram takšnih promocijskih trikov, ker jim niti malo ne verjamem. Prav na koncu jezika sem imela, da vprašam, koliko kuhinj pa so do sedaj prodali po polni ceni, a sem se zadržala. Komaj sem čakala, da se poberem iz trgovine in skoraj v obupu že razmišljala, kako si bova želeno kuhinjo sploh lahko privoščila, če pa so cene tako navite. Prenova stare kuhinje se je tako na začetku kazala kot misija nemogoče.

Nato sem se odločila, da bom povpraševanje za kuhinjo poslala po elektronski pošti nekaj manjšim prodajalcem. Od nekaterih odgovora niti ni bilo, dobila sem 2 ponudbi, kjer pa je bila cena bolj ugodna od omenjenega večjega trgovca in mi je to dalo novo upanje. Z Alešem sva se odločila, da se odzoveva na vabilo k izrisu kuhinje v trgovini, pri še 3. ponudniku.

In tako sva se z mojim znašla v Studio kuhinj Novo mesto, kjer smo se na koncu tudi odločili za nakup kuhinje. Prepričal naju je topel nastop mladega lastnika Anžeta Novaka, ki je pokazal veliko zanimanje za najine želje, nama res prisluhnil in precej razložil ter predlagal sam.

salon kuhinj novo mesto

Izris kuhinje

Isto sva si od razstavljenih izbrala kuhinjo, ki nama je bila všeč, nato smo se dolgo pogovarjali o materialih, elementih, možnostih različnih funkcij, razlikah v ceni in počasi sestavili okvirno postavitev. Cena kuhinje se lahko zelo razlikuje glede na material, ki si ga izbereš in pa vrsto elementov (navadna kotna omarica ali izvlečna kotna omarica), ki jih uporabiš in pa želenih dodatkov (koši za smeti, nastavki za pribor,…) zato je tukaj potrebno povprašati za alternative in primerjati možnosti.

izris kuhinje

Slikico izrisa kuhinje sva dobila za seboj, prav tako pa še QR kodo za 3D vpogled kuhinje preko aplikacije Carat view, da sva si jo lahko podrobno ogledala tudi še doma in dobila res dobro prostorsko predstavo.

Ko se resno pogovarjaš o novi kuhinji, izris kuhinje traja kar nekaj časa, mislim, da sva bila v prodajalni več kot 2 uri. Na koncu je dala predlagana cena piko na i, saj sva jo lahko tekom izrisa prilagodila glede na najine zmožnosti in vedela sva, da bova kuhinjo lahko pri njih naročila.

Šla sva domov, razmislila stvari in se še resno poglobila v končno verzijo. Od vsega razburjenja nisem uspela dobro spati in sem se zelo zgodaj zbudila, ko mi je na misel prišla ideja o barvni postavitvi, zato sem si jo narisala kar na računalnik.

barve kuhinje

Nato sva se vrnila v studio z nekaj popravki za izris, kjer smo idejo še izpopolnili. Od razstavljenih predlogov v trgovini sva izbrala še barve sprednjih vrat omaric in pa kuhinjski pult ter iveral, ki pride na steno med pultom in omarico.

barvna kombinacija kuhinje

Prav tako sva v Studiu kuhinj Novo mesto glede na predlog izbrala tudi vse potrebne kuhinjske aparate (hladilnik, vgradni pomivalni stroj,…) in najina kuhinja je bila končana. Potrdili smo naročilo in poravnali predračun ter nato čakali. Dobavni rok je bil okvirno 5 do 8 tednov, ki se je na koncu zamaknil za 1 teden.

Med tem časom je potekala priprava prostora je v okviru renovacije celotnega stanovanja, ki smo jo splanirali pred naročilom kuhinje. Odstranili smo en del stene pri vhodu, da je prostor bolj odprt, malo je bil premaknjen vodovod, da sem pridobila večjo površino pulta, odstranjene so bile stare ploščice. Nato je sledila adaptacija sten in pa polaganje talnih ploščic.

prenova stare kuhinje

Montaža je bila izvedena hitro v enem dnevu, kasneje pa smo dodali še lučke pod omarice. Na žalost je prišlo do manjše napake s strani dobavitelja, ki je poslal napačne zgornje omarice. Spodnje dno je bilo namreč v beli barvi namesto v leseni, kot je bilo naročeno.

Prodajalec se je zavzel rešiti težavo in odločitev je padla, da je najbolje dodati nalepko in dogovorjeni zgled kuhinje je bil uresničen.

Jaz sem super zadovoljna s končnim rezultatom in ta barvna kombinacija nama je z Alešem obema noro všeč. Prenova stare kuhinje nama je dobro uspela. Sedaj imam tudi več pulta na razpolago kot prej, kuhinja je bolj svetla, dobro je osvetljena in dostopna, ker smo del stene razširili. Elementi so postavljeni tako, da nam res ustrezajo glede na naš način uporabe.

Spodaj pa še nekaj podrobnosti o naši novi kuhinji.

Naša nova kuhinja

Izbrala sva kuhinjo Nobilia Fashion od nemškega dobavitelja Varia Purion v barvah: rahlo krem bela, siva in les. Material front je MDF, ki ima visoko gostoto, je bolj kompakten.

Pult je ultraplas material, videz take sivo-bež imitacije betona. V tem vzorcu je tudi iveral plošča na steni, ki pride med pultom in zgornjo omarico.

Čisto na vrhu je še ena vrsta omaric, vse do stropa, da je videz res zapolnjen in prostor izkoriščen. Odpirajo se navzgor.

Nekaj je izvlečnih predalov, ostalo so navadne omarice, brez ročajev, a z mehkim zapiranjem. Vzela sva še nastavek za pribor, ki gre v predal in pa še 3 koše za smeti.

Nad plinsko kuhalno ploščo pa sva morala dati še nekaj ploščic, ker iveral v tem primeru ni bil primeren, saj lahko zagori, zato sva izbrala kar mat ploščice v beli barvi, ki so bile položene po montaži kuhinje.

Če prenova stare kuhinje čaka tudi tebe in se zanimaš za nakup nove kuhinje, vsekakor priporočam obisk v Studio kuhinj Novo mesto. Predhodno pa predlagam, da dobro razmisliš o svojih željah, kaj je zate uporabno, kakšen je budget in kakšna je želja glede vizualne podobe. Pa ne pozabi izmeriti prostora.

In pa še odlična novica, če res potrebuješ novo kuhinjo, lahko uporabiš mojo kodo za 10 % popust na leseni del kuhinje – TAMARA10.

! POGOJ za koriščenje kode je, da se na izris kuhinje naročiš v Studio kuhinj Novo mesto (GSM: +386 30 346 172, Email: info@studio-kuhinj.si) ter jih PRED IZRISOM kuhinje tudi obvestiš, da imaš mojo kodo.

Koda velja za naročila po izrisu do izteka leta 2022.

In kaj ti bo kuhinja, če iz nje nič ne diši, kajne? Zato obvezno preklikaj po mojih receptih tukaj, kjer verjamem, da najdeš kakšno idejo za naslednje kulinarično ustvarjanje. Lahko pa mi slediš na Instagramu tukaj, kjer delim vse te recepte in kulinarične ideje.

Pa veselo kuhanje.

Tamara

moja nova kuhinja