Jajčni žličniki so super enostavna in okusna zakuha, primerna za v juhe, enolončnice. Narejeni so iz samo 3-h sestavin.

Da uspejo lepo mehki in ne razpadejo, je potrebno upoštevati 2 stvari: masa mora biti primerno gosta in pa kuhati se morajo nežno ter počasi.

Lahko jih tudi popestriš in jim dodaš kakšne druge sestavine: pire zelenjave, sveža zelišča, kuhana jetrca in še kaj.

Če so ti jajčni žličniki všeč, predlagam 2 dva recepta, ki jih vsebujeta: goveja boranja in pa zelenjavna enolončnica.

Pripravo jajčnih žličnikov pa si tudi lahko ogledaš v videu spodaj. Za več kulinaričnih vsebin, mi sledi na Instagramu tukaj.

domači žličniki

Jajčni žličniki

Čas kuhanja 15 minut
Količina 1 enolončnica

Sestavine

 • 2 jajci
 • pol čajne žličke soli
 • 100 gramov gladke moke

Navodila

 • V globok krožnik damo jajci in sol ter premešamo. Dodamo moko ter z vilico premešamo maso do gladkega, da ni več grudic.
 • Ker so jajca lahko različno velika je možno, da bo treba mešanici dodati še malo moke, saj zmes ne sme biti tekoča, ampak ravno dovolj gosta, da se prime na žlico in zelo počasi polzi z nje. Če slučajno pride preveč gosta, ji lahko dodamo kakšno žlico vode.
 • Jajčne žličnike zakuhamo v juhi in enolončnici, proti koncu kuhanja.
  Žlico namočimo v vročo juho za nekaj sekund, pri tem pa gledamo, da juha več ne vre, nato z žlico zajamemo en del zmesi ter žličnik potopimo v juho. Ko žlico dvignemo, mora žličnik ostati v juhi. (Če se žličnik ne drži skupaj in v vodi razpade, je potrebno maso zgostiti z moko). Nadaljujemo hitro, dokler ne zmanjka mase.
 • Juhe ne mešamo, ampak pustimo par minut, da se žličniki počasi kuhajo in strdijo, nato povišamo temperaturo, da juha še par minut nežno povre. Ko se žličniki dvignejo na površje in narastejo, so kuhani. Lahko pa jih preverimo tako, da en žličnik razpolovimo in pogledamo, če je notranjost enakomerno zabarvana. V sredini žličnik ne sme biti moker ali bel, ne zbit.
  Juho z žličniki postrežemo še vročo.
Natisni PIN