Isabella grozdni sirup, ki je tako omamno dišeč in čudovite barve, se zmeša z vodo, da nastane sok.

Isabella je vrsta grozdja, ki res lepo diši, je sladkega okusa in ima temno vijolično barvo grozdne lupine, ampak za ta sirup lahko uporabiš tudi drugo vrsto grozdja po želji.

Za pripravo je potrebno veliko potrpljenja pri precejanju, ki vzame kar nekaj časa. Najprej zmehčano grozdje postopoma precedi čez cedilo. Nato sok precedi še čez bombažno gazo, da bo sirup res lepo gladek in brez večjih delcev sadja. Gazo lahko pred pripravo za 5 minut pokuhaš v vodi, da se sterilizira.

Po precejanju čez gazo ostane taka gosta grozdna omaka, ki je izredno okusna in jo je obvezno treba porabiti. Lahko ji uporabiš kot preliv tako, da ji dodaš sladkor ali pa dodaš še želirano sredstvo in pripraviš marmelado.

Isabella grozdni sirup lahko shraniš v hladilnik ali temno shrambo. Če iščeš še kakšno idejo za ozimnico, pa poglej ta recept za figovo marmelado.

Sledi mi še na Instagramu, klikni tukaj

isabella grozdni sirup

Isabella grozdni sirup

Čas kuhanja 2 hours
Količina 2 litra (približno)

Sestavine

  • 4 kg grozdja vrste Isabella
  • 1200 gramov sladkorja
  • sok pol limone

Navodila

  • Grozdje operemo in odstranimo jagode s pecljev. Damo v lonec in kuhamo 15 minut, da se grozdje začne mehčati, vmes ga premešamo. Nato premečkamo z mečkalcem za krompir in kuhamo še nekje 15 minut, da se res dobro razmehča.
  • Medtem, ko se sok kuha, stekleničke za sirup in pokrovčke temeljito operemo in za nekaj minut potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 50 stopinj Celzija, da se segrejejo.
  • Nato kuhano grozdje precedimo čez cedilo in zavržemo peške in grozdno lupino.
    Da bo sok res čist, pa ga še enkrat precedimo čez čisto bombažno gazo. (goste ostanke obvezno shranimo za grozdni preliv ali marmelado)
  • V grozdni sok dodamo sladkor, sok limone in še nekaj minut pokuhamo, da se sladkor stopi in nastane svetleča tekočina. Lahko tudi kuhamo dlje, če želimo, da je grozdni sirup bolj gost, oz. dodamo še malo vode, če nam je preveč gost.
  • Grozdni sirup nato še vroč natočimo v stekleničke, dobro zapremo, ga pokrijemo s kakšno odejo in pustimo, da se počasi ohladi.
Natisni PIN