Zlato mleko je slastna tekočina, ki ne le greje dušo, ampak prinaša tudi zaklad zdravstvenih prednosti. Je sladko, aromatično in zlatega videza. Popolni napitek za uživanje v hladnih mesecih.

Pripravljeno je iz mleka (uporabiš lahko mleko po želji, navadno ali kakšno rastlinsko, kot je mandljevo, ovseno,…pri pripravi pa upoštevaj sladkobo uporabljenega mleka) zmešanega s kurkumo in mešanico začimb. Glavna sestavina kurkuma, ne le da napitku zlati odtenek, temveč prinaša tudi vrsto hranil.

Jaz ga preprosto pripravim v skodelici tako, da mešanici začimb dodam vroče mleko in premešam. Po okusu še sladkam z medom in uživam. Razmerje sestavin lahko prilagodiš svojemu okusu, prav tako pa lahko dodaš še kakšno drugo sestavino: muškatni orešček, vanilijo,…

Katere prednosti prinaša zlato mleko?

 1. Protivnetne lastnosti: Kurkuma v zlatem mleku deluje pomirjujoče na vnetja in bolečino, saj vsebuje kukumin. Zato je napitek idealen zate, če iščeš tolažbo ob bolečinah v sklepih in mišicah. Hkrati pa še pomaga sprostiti telo.
 1. Povečana antioksidativna moč: Poln antioksidantov iz kurkume, ingverja in cimeta, zlato mleko postane ščit proti zimskemu oksidativnemu stresu, kar podpira splošno zdravje.
 1. Izboljšana prebava: Z dodatkom ingverja postane zlato mleko zaveznik prebave, popoln za pomiritev želodca po obilnih zimskih obrokih in spodbuja zadovoljstvo črevesja.
 1. Okrepljen imunski sistem: Imunsko okrepitev iz kurkume, v kombinaciji z drugimi začimbami, zlato mleko ojača proti sezonskim prehladom in gripi.
 1. Boljši spanec: To je odličen napitek pred spanjem, saj spodbuja sprostitev in zagotavlja bolj miren spanec med dolgimi zimskimi nočmi.

Če obožuješ tople dobrote iz kozarčka ti predlagam, da pogledaš še ta recept za vročo čokolado.

zlato mleko

Zlato mleko

Čas kuhanja 5 minut
Količina 2 spodelici

Sestavine

 • 4 dl mleka po izbiri
 • pol čajne žličke kurkume v prahu
 • 1 ščep cimeta v prahu
 • 1 ščep ingverja v prahu
 • ščepec popra
 • 1 čajna žlička meda

Navodila

 • Vse začimbe dodamo v posodo, vlijemo vroče mleko in premešamo.
  Pustimo par minut, da se rahlo ohladi, vmešamo med in toplo postrežemo.
Natisni PIN