Kuhanje, fotografiranje, pisanje, oblikovanje fotografij, objava na spletni strani in socialnih omrežjih.

Ko na hitro preletite svoj »news feed- u« na Facebooku, vas včasih pritegne fotografija jedi, ki sem jo pripravila in celo kliknete na link, kjer preberete recept. Nekateri pa samo všečkate objavo ali pa še to ne, saj vas ne pritegne.

Ste se pa kdaj vprašali koliko časa in kaj vse je potrebno narediti za to, da vidite fotografijo jedi in na blogu preberete objavljen recept? Naj vas popeljem čez postopek.

Najprej iščem navdih za pripravo jedi. Včasih je to nekaj kar mi takoj pade na misel ali sem pa že kje idejo dobila in jo želim sedaj realizirati ali pa preprosto ne vem kaj narediti in slepo brskam po internetu, dokler me nekaj ne navduši. Včasih iščem fotografijo, včasih sestavino, včasih jed. Recept, ki ga sestavim, zapišem kar v zvezek, ki ga imam med kuhanjem pri roki, da sproti še zapišem vse potrebno. Ko imam nekako idejo kaj bi pripravila, je nato potrebno preveriti, če so na zalogi vse sestavine, ki jih potrebujem in če niso: »hop«, v trgovino. J Velikokrat pa se zgodi, da si jed zamislim kar iz sestavin, ki jih že imam doma. No sedaj je potrebno zamišljeno skuhati. Večina se lotim tega dopoldan oz. za čas kosila, saj je potrebno nato hrano fotografirati in ker to počnem skoraj vedno ob naravni svetlobi, mi je takrat to najbolj ugodno. Hrano torej skuham, nato vmes že razmišljam kako bom pripravila postavitev za fotografiranje. Saj včasih hrana ne more dolgo čakati, zato se potrudim, da je slikana takoj, ko jo skuham do konca, da zgleda čim bolj naravna in sveža. Nato sledi fotografiranje z vseh strani, kakšni popravki krožnika in premiki postavitve. In pa težko pričakovana pogostitev. Ja, seveda vse kar pripravljam za blog, tudi pojemo doma. Je pa res, da med tem delom ne smem biti preveč lačna, saj hrana okusno diši, jaz pa imam delo na katero se moram skoncentrirati, ne da se mi bi sline cedile po krožniku.

Nato sledi »hitra« obdelava fotografij: naložim vse posnetke na računalnik, jih pregledam, izberem tiste, ki so mi najbolj všeč, jih malenkost popravim v urejevalniku za fotografije (večinoma je to svetloba ali malo barve), nato pa jih primerno shranim.

Pripravim še članek, neko kratko besedilo pred receptom in recept, vse lepo natipkano na računalnik. Sledi priprava besedila in fotografij za objavo na spletni strani in s klikom »objavi« je recept dostopen vsem, ki vas zanima. Link do novega recepta nato delim še na Facebook strani, nekaj fotografij pa še na Instagramu.

Hmmm, torej kar veliko dela, kajne? Čas potreben za pripravo enega recepta pa je odvisen on zahtevnosti recepta samega, ampak recimo, da v povprečju porabim za celoten proces nekje 5 ur (pa ne štejem skoka v trgovino). Ampak saj pa veste kako pravijo: »Time flies when you’re having fun!«. 🙂