Pečeni ajdovi žepki, polnjeni s skuto, porom in naribanim Grana Padano sirom.

Včasih preprosto pašejo prigrizki in ajdovi žepki iz pečice odlično dišijo ter nam potešijo trenutno lakoto. Pa tudi težki za pripravo niso, čeprav mogoče zgledajo zakomplicirani. Zmešajo se sestavine za testo, nato sestavine za nadev, pri oblikovanju in zapiranju žepkov je potrebno malo več previdnosti, nato pa se že pečejo.

Za pripravo krogcev sem uporabila kar modelček za krofe, lahko pa uporabite tudi druge oblike, pomembno je le, da oblike trdno zaprete, da nadev ne steče ven in se prične žgati. Nadev je zelo okusen, meni je kombinacija popečenega pora s skuto in trdim slanim sirom fenomenalna in nadvse paše z ajdo, saj en okus ne zasenči drugega, ampak se lepo ujameta.

Testo pride mogoče malo bolj trdo in elastično, kot smo vajeni pri navadni moki, ampak se vseeno lepo poveže in razvalja, če le imamo močno roko. Za testo sem uporabila gotovo zmes za ajdov mešani kruh in pecivo Mlina Katić, ki je naravnost čudovito. Pravo razmerje ajdove in pšenične polbele moke ter soli s katerim bodo uspele vse možne pekovske ideje. Če vam je okus po ajdi všeč, boste nad izdelkom navdušeni.

Ajdove žepke lahko postrežete tople ali hladne, skrbno pokriti v posodi pa tudi počakajo dan ali dva.

Prijetno peko želim!

Ajdovčki

Težavnost – srednja
Čas kuhanja 10 hours 10 minutes
Količina 20 kosov

Sestavine

Navodila

  • Najprej na tanko narežemo por, segrejemo ponev, damo 2 žlici olivnega olja vanjo ter nato dodamo por in ga rahlo posolimo ter ga med mešanjem dušimo, da se zmehča. (Do nekje 10 minut.)
  • Pripravimo testo za žepke tako, da v posodo damo moko, ščepec soli, 1 jajce, kislo smetano, 1 jedilno žlico olivnega olja in vodo ter vse skupaj premešamo in gnetemo v povezano zmes. Nato testo razvaljamo do nekje 3 milimetre debeline ter s pomočjo okroglega modelčka za krofe naredimo kroge.
  • Ko se zmehčan por ohladi, ga zmešamo skupaj s skuto in naribanim Grana Padano sirom ter poprom. V skodelici premešamo preostalo jajce in ga rahlo solimo.
  • Dobre pol čajne žličke nadeva položimo na izoblikovan krog, mu polovico roba premažemo z jajcem in prepognemo testo čez nadev ter rahlo pritisnemo in ob tem iztisnemo odvečni zrak iz žepka. Da se rob bolje prime, ga potisnemo z vilico, ki naredi vidne zareze.
  • Tako oblikovane žepke polagamo na pekač s peki papirjem, dokler ne zmanjka sestavin, na koncu pa jih še po vrhu namažemo z jajcem.
  • Ajdove žepke pečemo za 25 minut na 180 stopinj Celzija.
Natisni recept PIN