Pica burek

pica burek

Slasten burek s sestavinami za pico.

Končno bom lahko potešila željo po pica bureku. Lepe spomine nanj imam namreč iz študentskega življenja v Ljubljani, vendar odkar sem prestolnico zapustila in živim v Krškem, dobrega pica bureka ni v bližini.

Tako sem se ga lotila pripraviti kar doma in s končnim rezultatom sem zelo zadovoljna.

Burek sem spekla v okroglem Riess pekaču premera 32 cm, ki je ravno prav visok, da sem lahko vanj stlačila vse sestavine. Je sicer namenjen peki pice, ampak se je burek več kot odlično spekel v njem in dno se ni niti malo prijelo. Super pekač, ki bo večkrat v uporabi.

Fotografija bureka je iz prvega poskusa in zgleda malo suh, ker je tudi bil. Do sedaj sem jih naredila že večkrat ter recept izboljšala. Res je potrebno vlažiti vsako plast, po navadi sem jo kar premazala z roko. In pa robovi, ne pozabite navlažiti robove, saj se ti radi izsušijo. Po prvem poskusu priprave boste sigurno dobili občutek za naslednjič, če ne bo dovolj sočen. Zgornja plast bo sicer še vedno lahko malo hrustljava, kar je pa čisto v redu.

Je pa zanimivo, da se mi je sredina bureka vedno napihnila in sem ga potem še malo pičila, ko je bil pečen in se je s hlajenjem spustila nazaj. Mmmm, ko pišem to objavo, se mi sline ponovno cedijo po njem. 🙂

Še kdo obožuje pica burek?

pica burek recept

Pica burek
Čas – 1 ura; Težavnost – srednja; Količina – 1 pekač pica bureka.
Natisni
Sestavine
 1. 500 gramov vlečenega testa
 2. 300 gramov šunka salame
 3. 300 gramov sira (trapist)
 4. 200 gramov šampinjonov iz konzerve
 5. 300 gramov pelatov
 6. Origano
 7. Sol
 8. Poper
 9. Rastlinsko olje
Navodila
 1. Najprej kar na ribežen naribamo salamo in pa sir. Šampinjone odcedimo in narežemo na manjše koščke. V pelate vmešamo origano in malo soli ter popra.
 2. Okrogel pekač za pico s premerom 32 cm premažemo z oljem, nato nanj položimo prvo plast vlečenega testa in ga premažemo z oljem, nato pa nanj položimo drugo plast vlečenega testa. Nato je od števila plasti listnatega testa, ki ga imamo odvisno, kako in koliko jih bomo zlagali. Spodnjo plast testa, ki gleda čez pekač pustimo, da jo zavihamo na koncu, ostale vedno prepognemo v pekač in navlažimo ali z nadevom, oljem ali vodo, da bo burek sočen. Zadnjo plast pa premažemo z oljem in upognemo v pekač, da dobimo lepo zaključen burek. Vmesne plasti po želji nadevamo ali navlažimo.
 3. Jaz sem jih zlagala tako, da sem vsako plast pravokotno položila na pekač glede na prejšnjo plast, da sem dobila čim bolj enakomeren burek.
 4. Najprej sem na drugo plast testa dodala šunko in sir in nato upognila del testa druge plasti, ki je segal preko pekača in ga premazala z vodo, nanj položila naslednjo plast testa in premazala s pelati ter šampinjoni in upognila, premazala z oljem, dodala naslednjo plast testa in dodala preostale pelate, šunko in sir.
 5. Ponovno upognila testo in ga premazala z vodo, nato dodala zadnjo plast testa, premazala z vodo, upognila in zaključila tako, da sem upognila v pekač še zadnjo plast testa in ga premazala z oljem.
 6. Burek sem pred pečenjem malo potlačila z rokami in pa obvezno popikala z vilico. Nato pečemo do 35 min na 200 stopinj Celzija.
 7. Ko vzamemo burek iz pečice, ga poškropimo z vodo in pokrijemo s krpo, da se skorjica zmehča.
 8. Razrežemo na pica kose in še toplega postrežemo.
Opombe
 1. Jed je pečena v Riess pekaču za pice v velikost 32 cm premera.
T as Tasty http://tastasty.com/

burek recept

Od | 2018-01-11T14:38:31+00:00 januar 11, 2018|komentarja 2

Avtor:

Ljubiteljica kulinarike in spleta.

2 komentarja

 1. Ines 13. 9. 2018 at 10:33 - Reply

  Pozdravljeni,
  najprej bi rada pohvalila spletno stran, ki je res fina in postreže z ogromno praktičnimi recepti. Tudi sama obožujem pizza burek. Do sedaj sem ga delala z vlečenim testom, vendar v obliki polžka … všeč mi je pa tudi ta verzija … zanima me, kje se da kupiti zgoraj omenjeno posodo oz. pekač. Zelo mi je všeč. Hvala in lep pozdrav, I.

  • Tamara 13. 9. 2018 at 10:44 - Reply

   Pozdravljena Ines, hvala lepa za prijetno sporočilo in pohvalo. 🙂 Pekač je blagovne znamke Riess in njihovi izdelki se pri nas dobijo v trgovinah: Merkur, XXL Lesnina in Rutar, imajo velik nabor izbire in se da naročiti, če ni na policah. Res so top posode, ki jih lahko predaš naslednji generaciji. 😉
   Lep dan še naprej, Tamara

Pusti komentar