Košutina temna juha

košuta recept

Juha, ki dobi okus od kosti košute, z zelenjavo in zdrobovimi žličniki.

Moj oče pravi takšni juhi kar »goveja juhca«, saj meso košute močno spominja na goveje meso, po izgledu in okusu. Verjetno tudi največji ljubitelji goveje juhe ne bi opazili razliko pri klasični pripravi. Vendar pa je moja juha le malo drugačna, saj vsebuje veliko zelenjave in je temna, bolj motna, kot se za pravo govejo juho spodobi. To, da je moj oče lovec, pripomore k temu, da se na krožniku znajde kakšna divjačinska sestavina.

Ta košutina juha je zelo bogata, saj jo kost in zelenjava napolnita z okusom. Nekaj zelenjave nalašč zmiksam in dodam nazaj v juho, da jo malo zagosti. Prav tako pustim, da bolj vre in nastane motna, temna juha in da neko razločevalno noto. Žličniki iz pirinega zdroba so ravno prav mehki, pozorni pa moramo biti, da jih ne razkuhamo, saj bodo potem razpadli. Juho sem kuhala v Riess kozici s pokrovom, ki jo že nekaj časa uporabljam in se za takšne recepte odlično obnese, saj zaradi svoje jeklene teksture zagotavlja hitro segrevanje hrane in temperaturo v posodi lepo vzdržuje. Tako ni potrebno trošiti plina na max. Pa še tako je prikupna v svoji hruškasti obliki in vzorcem sadja iz sadovnjaka ob strani, kajne? 🙂

Juha lahko tudi nekaj časa stoji v hladilniku, kar pomeni, da jo lahko pripravite v naprej. Tako se bodo okusi še bolj povezali. Če pa nimate pri roki kosti od košute, pa lahko posežete tudi po goveji. 😉

Dober tek.

košutina juha

Košutina temna juha
Čas – 1 ura in 30 minut; Težavnost – lahka; Količina – 4 osebe.
Natisni
Sestavine
 1. 0,5 kg kosti od košute
 2. 1 rumen korenček
 3. 1 rdeča čebula
 4. Polovica koromača
 5. 1 paradižnik
 6. 1 mali malancan
 7. Vejica peteršilja
 8. Luštrik
 9. Sol
 10. Poper
 11. Olivno olje
Žličniki
 1. 20 gramov polnozrnatega pirinega zdroba
 2. 1 jajce
 3. 10 gramov moke
 4. Ščepec soli
Navodila
 1. Rdečo čebulo, paradižnik in malancan razpolovimo. Korenček in koromač narežemo na manjše koščke. Vso zelenjavo prepražimo na olivnem olju v kozici, da se malenkost zabarva.
 2. Nato zalijemo z vodo, toliko, da pokrijemo vso zelenjavo, nato v juho dodamo kost košute in če ta ni v celoti pokrita z vodo, jo še dolijemo. Dodamo malo soli in popra, nasekljanega peteršilja in luštreka ter kuhamo 1 uro. Pustimo, da malo bolj vre, saj bo tako nastala motna.
 3. Nato odstranimo kost. Večje kose zelenjave (čebulo, paradižnik, malancan) poberemo iz juhe in jih zmiksamo v pire ter dodamo nazaj in še malo pokuhamo. Lahko dodamo tudi še nekaj vode, če mislimo, da je juha pregosta.
 4. Nato pripravimo žličnike, zato v skodelico damo jajce in sol ter premešamo. Vmešamo moko in zdrob. Nato pa s čajno žlico dodajamo maso za žličnike v juho, ki naj nežno vre in kuhamo še do 10 minut.
 5. Juho poskusimo in po potrebi še solimo, drugače pa lahko še nekaj minut počiva in jo potem postrežemo.
Opombe
 1. Juha je kuhana v Riess kozici s pokrovom 20 cm iz serije COUNTRY - Sadovnjak.
T as Tasty http://tastasty.com/

goveja juha recept

Od | 2017-11-29T11:59:46+00:00 november 29, 2017|0 komentarjev

Avtor:

Ljubiteljica kulinarike in spleta.

Pusti komentar